"Tidak akan kayanya kita kalau terlalu kedekut untuk bersedekah, dan tidak akan miskinnya kita kalau kita selalu bersedekah"

Tuesday, June 5, 2012

Mengapa Badan Memerlukan Supplement atau Makanan Tambahan

Saya terpanggil untuk berkongsi dengan anda semua kebaikan mengapa kita memerlukan supplemen atau makanan tambahan. Pada saya, pengambilan supplemen adalah kaedah yang paling mudah untuk kita amalkan untuk kesihatan kita. Kita perlu istiqamah dan berdisiplin untuk melaksanakannya. Bunyi macam beratkan? Sebenarnya tidak.

Tidak mengapa kita mengeluarkan budget yang lebih sedikit untuk kesihatan kita. Bukan apa, kita nak pakai badan kita ni lama. Kalau kita tak menjaganya siapa lagi? Takkan kita nak tunggu kita sakit baru kita nak mula makan supplemen. By that time ubat-ubat doktor yang banyak you all kena telan. Agak terlambatkan? So, it's never too late. Prevention is better than cure. Betul tak kawan-kawan? Betullllll.......
Supplemen atau makanan tambahan sekarang ini merupakan satu keperluan. Cuba baca ni untuk kesedaran kita eh...
  1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya Vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.
  2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.
  3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa memasak.
  4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras dan atibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolestrol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.
  5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.
  6. Gaya hidup dan trend masakini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.
  7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya diluar dan malam memasak seringkas yang mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.
So, apa tunggu lagi. Mulakan sekarang. Tak payah susah2 search kat google for the best supplement. You all kan boleh beli ngan saya. Bagi sesiapa yang nak beli supplement dari saya, please... please inform me your medical condition; if any so that i can consult you which supplement is suitable for you. Ok?

Bulan ni ada promotion Shaklee Vita-E : Buy 6 Free 1... Nak tau harga? Contact me.

Maafkan saya kerana blog saya ni masih belum lengkap dengan informasi supplement Shaklee. Sekiranya anda perlukan sebarang maklumat produk dan testimonial pengguna supplement Shaklee, silalah visit blog ini; Mychibibox.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...